Festival Dni taliansko-slovenského priateľstva ukončí omša s nunciom

28.07.2012 Bratislava

Bratislava 28. júla (TASR) – Pestré podoby súčasného výtvarného umenia zo Slovenska a Talianska predstavuje výstava pod názvom Stretnutie. Je v galérii Slovenského rozhlasu v rámci prvého festivalu Dni taliansko-slovenského priateľstva v Bratislave.

"Naše priateľstvo chceme rozvíjať v rôznych oblastiach kultúrno-spoločenského a ekonomického života. Chceme prehlbovať vzájomné kontakty medzi rôznymi skupinami, čoho dôkazom je aj toto stretnutie umelcov z oboch krajín," zdôvodnil v piatok (27.7.) na vernisáži prezident talianskeho združenia ASPIM Europa Giovanni Gentile.

Podľa kurátora výstavy Ľuboslava Mozu je to veľmi pestrá a atraktívna expozícia, výber z tvorby 30 výtvarníkov rôzneho veku, aby návštevníci mohli porovnávať a hodnotiť. Sú tam diela overených hodnôt výtvarníkov a pedagógov, akými sú Martin Činovský, Zdeno Brázdil, Stanislav Harangozó, Alojz Drahoš, Ján a Jaroslava Šickovci, až po nedávnych absolventov vysokých umeleckých škôl. Mestská a prírodná tematika na obrazoch sa strieda s portrétmi, figuratívnou, abstraktnou a geometrickou tvorbou či kolážami. Priestorové obrazy vytvorila šperkárka Zuzana Zliechovská a Yolanda Mediavilla, inscenované fotografie sú od Claudia Spoletiniho, vtipná vínna inštalácia od ďalšieho Taliana Giacoma Gallariniho. Expozíciu spestrili sochárskymi objektmi Drahoš so Šickom.

Kultúrno-spoločenský festival Dni taliansko-slovenského priateľstva počas uplynulého týždňa ponúkol dva benefičné koncerty operných spevákov zo spomínaných krajín, dva semináre (Milan Rastislav Štefánik vo svetle talianskych archívov a Dotyky antického Ríma so Slovenskom). Ukončí ho omša v taliančine, ktorú bude celebrovať nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana v nedeľu (29.7.) o 11.00 h v Kostole milosrdných bratov.

Organizátormi nového festivalu sú občianske združenie ASPIM Europa Slovakia so spoločnosťou Italianskonsulting v spolupráci s hlavným mestom SR a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom pod záštitou talianskych a slovenských inštitúcií.
 

Vyberte región